Gå till innehåll

Tips på hur du kan hålla ner din elförbrukning!

Tips på hur du kan hålla nere din elförbrukning

Duscha effektivt

Hur länge duschar du varje dag? Fem minuters dusch som förbrukar 12 liter per minut drar 700 kWh/år och det fyrdubbla för en familj med två vuxna och två barn.

Fyll tvättmaskinen och hängtorka

Många fyller bara tvättmaskinen till en tredjedel. Fyll upp maskinen så minskar du el, vatten och tvättmedelsanvändningen med 2/3. När det gäller torktumlare kan moderna modeller vara mer än dubbelt så effektiva som äldre modeller. Allra bäst är att hängtorka, i första hand utomhus för den som har möjlighet. Det kan minska elanvändningen med 400 kWh per år.

Kolla frys och fläkt

Ställ in rätt temperatur på kyl och frys. Frosta av med jämna mellanrum och dammsug baksidan 1-2 gånger per år så kan du spara 100 kWh årligen. Använd bara köksfläkten när den behövs så kan du

Byt glödlampor mot lågenergilampor, eller LED-lampor

Lågenergilampan drar 80 procent mindre el och håller tio gånger så länge som en vanlig glödlampa. För varje utbytt lampa sparar du upp till 600 kronor under lampans livslängd. spara åtminstone 350 kWh per år.
Stäng alltid av tv:n och datorn med kringutrustning när du inte använder dem.

Skaffa grenuttag med strömbrytare

Då kan du stänga av alla apparater med en enda knapp. Du kan också skaffa en fjärrströmbrytare för att stänga av grenuttaget.

Ta reda på hur mycket el apparaten drar innan du köper den.

Ett bra sätt är att kolla energimärkningen. Det är inte bara inköpspriset som kostar, driftkostnaden är upp till 80 % av totalkostnaden under en apparats liv. En plasma-tv drar till exempel betydligt mycket mer el än en LCD-tv och LED-tv.

Låt inga laddare sitta kvar i kontaktuttagen när de inte används.

Flr mer råd och tips se energispartips Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. från allmännyttan


Källa:

Vattenfall  Länk till annan webbplats.

Energimyndigheterna Länk till annan webbplats.Uppdaterad 2022-09-13 genom Lotta Karlsson