Gå till innehåll

Grilla säkert i sommar!

Bild på en grill med grillspett på och en text där det står grilla säkert. 

Grilla säkert i sommar!

Varje år skadar sig ungefär femhundra personer allvarligt vid grillning, de flesta är under 20 år. Drygt hälften av skadorna uppstår genom att man bränner sig på grillen. Vanligast är att personen tagit i heta galler, heta verktyg eller trampat på het grillkol eller briketter.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Se till att säkerhetsanpassa innan grillningen!

Placering

Placera grillen på ett plant underlag och se till att den är minst 6 meter från våra hyreslägenheter.
Se även till att det är långt avstånd från brandfarliga detaljer

Eldningsförbud

Har det varit varmt och torrt en längre period kolla upp på kommunens hemsida Länk till annan webbplats. om det råder eldningsförbud så du vet ifall du får grilla överhuvudtaget.

Vatten
har du en gräsmatta som underlag är det bra om du vattnar gräset i området runt grillen så eventuella gnistor och glödbitar har svårare att få fäste och börja brinna i området.

Ha även en vattenkanna med vatten med dig när du grillar oavsett underlag ifall det skulle ta eld så du snabbt kan släcka elden.

Grillning på balkongen

Hos oss på Boxholmshus är det inte tillåtet att grill på balkongen med kolgrill eller gasolgrill. Du får gärna grilla med en el-grill men det är viktigt att du tänker på att matoset och röken inte stör din omgivning.

Lämna aldrig grillen obemannad!

Lämna aldrig grillen obemannad. Det finns risk att grillen blåser omkull eller glödbitar kommer ner eller gnistor kommer ur grillen så områden bredvid börjar brinna.


Grillvantar

Använd grillvantar när du grillar för att minska risken att bränna dig. Brännskador är den dominerande skador på olyckor som uppstår vid grillning.

Efter grillningen

Se till att grillen blir släckt ordentligt. Lägg på locket om du har lock på grillen och stäng spjällen så du kväver elden eller häll på vatten så glöden släcks och kolen kallnar.

Mer information om säker grillning hittar du på
Länsförsäkringars hemsida Länk till annan webbplats.


Uppdaterad 2024-07-02 av Lotta Karlsson