Gå till innehåll

Matavfallsinsamling med Gröna Påsen

Oktober 2014 infördes Gröna Påsen!


Alla får ett startpaket

Under oktober månad börjar startpaket delas ut till varje hushåll i Boxholms kommun. I paketet finns en påshållare, gröna påsar, en slaskskrapa och en informationsbroschyr.

Om du har ett eget sopkärl får du ditt startpaket i samband med sophämtning. Bor du i lägenhet är det din hyresvärd eller förening som ser till att startpaketen delas ut. När du fått ett startpaket kan du börja sortera ditt matavfall.

Hur fungerar Gröna Påsen?

Du slänger till exempel potatis- och bananskal i Gröna Påsen. Påsen knyter du ihop med dubbelknut och lägger i din vanliga soptunna. (Det är viktigt att knyta dubbelknut på dina vanliga soppåsar också, inget löst avfall får ligga i soptunnan.) Vi hämtar soporna som vanligt.

Vad händer med mina matrester?

De gröna påsarna sorteras ut i en optisk sorteringsanläggning och både energi och näring i matavfallet tas till vara. Energin kommer till nytta exempelvis som fordonsbränsle och näringen sprids på åkermark. Då minskar vi användningen av fossila bränslen och konstgödsel.

Läs gärna mer i vår informationsbroschyr om Gröna Påsen Pdf, 20.4 MB.

Här har vi samlat några vanliga frågor och svar.

Om du vill lära dig ännu mer om Gröna Påsens resa får du gärna ta en titt på Tekniska verkens informationsfilmer. Kolla här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Har du övriga frågor är du välkommen att kontakta:

Teknisk chef, Dennis Allvin, telefon: 0142-895 52

Övriga sidor