Frågor och svar om Gröna Påsen

Här har vi samlat några vanliga frågor om Gröna Påsen och hur du ska sortera ditt matavfall.

Vad ska jag slänga i Gröna Påsen?
Du ska endast slänga matrester i den gröna påsen. Det kan vara lunch som blivit kvar på tallriken, mat som har blivit för gammal eller till exempel potatis- eller äggskal, matfett, kött- och fiskben eller kaffesump.

Du ska inte slänga förpackningar, papper, tobak, läkemedel, plast eller det som ska till återvinning i den gröna påsen.

I sorteringsguidenlänk till annan webbplats kan du enkelt se hur du ska sortera ditt avfall.

Var slänger jag Gröna Påsen?
När Gröna Påsen är full knyter du den med en dubbelknut (precis som på de andra soppåsarna). Sedan slänger du den i vanliga soptunnan.

Varför ska jag knyta dubbelknut?
Allt du slänger i soptunnan, även det som inte är matrester, ska vara ligga i en plastpåse med dubbelknut. Dubbelknuten är viktig för att det inte ska ligga lösa sopor i tunnan. När soporna trillar ur påsen orsakas problem i sorteringsanläggningen.

Varför ser påsen ut som den gör?
Gröna Påsen är lite mindre än en vanlig soppåse eftersom den kan behöva slängas oftare för att undvika lukt. Du ska inte använda något lock till påshållaren.

Påsen har inte vanliga handtag, vilket beror på att den inte ska användas till annat än matrester.

Den gröna färgen gör att kameran i sorteringsanläggning automatiskt kan läsa av och sortera ut de gröna påsarna från de andra soppåsarna.

Vad gör jag när de gröna påsarna är slut?
Du som bor i villa knyter en grön påse runt handtaget på din soptunna när du behöver nya påsar. Då lämnar sopbilschauffören en ny rulle med påsar när soptunnan töms. När du har fått de nya påsarna är det viktigt att du tar bort den fastknutna påsen från soptunnan.

Bor du i lägenhet är det din hyresvärd eller förening som informerar om var du hämtar nya påsar. Det brukar vanligtvis finnas nya påsar i exempelvis soprum eller tvättstugor.

Om du själv är hyresvärd eller har en förening är du välkommen att kostnadsfritt hämta nya påsar på Boxholms återvinningscentral.

Har du frågor om påfyllning av påsar är du välkommen att kontakta  Boxholmstekniks kundtjänst, telefon: 0142 - 896 92 eller teknisk chef Lars-Åke Ogsäter, telefon: 0142 - 895 52.

De gröna påsarna ingår i avgiften för sophämtning. 

Hur många påsar är det på en rulle?
Det finns 50 påsar på en rulle.

Får jag slänga krukväxter och blommor i den gröna påsen?
Nej, påsen är uteslutande till för matrester. Eventuella grus- och jordrester kan ställa till problem i biogasanläggningen.

Får påsarna användas till kattsand eller hundbajs?
Nej! Påsarna är bara till för matrester/matavfall.

Saknar du ditt startpaket?
Om du inte fått ditt startpaket under oktober månad är du välkommen att kontakta Boxholmstekniks kundtjänst, telefon: 0142 - 896 92.  

Kan jag fortsätta kompostera hemma?
Du som komposterar dina matrester själv får fortsätta med det om du gjort en anmälan till miljökontoret.

Får jag något startpaket till mitt fritidshus?
Ja, du kommer få ett startpaket till ditt fritidshus. Det kommer dock inte ske någon utdelning till fritidshus förrän till våren.

Hur fungerar det för verksamheter?
Hushållen i Boxholms kommun sorterar ut sitt matavfall från oktober 2014. Under hösten kommer det planeras för att även verksamheter ska kunna sortera sina matrester. Målet är att kommunens verksamheter ska vara igång med sortering av matavfall under hösten 2015.


Bild på en hand och Gröna Påsen