Gå till innehåll

Brandvarnarens dag
1 december!

Bild på en vägg med klotter och en skylt med överkryssad cykel.

Brandvarnarens dag!

En dag då vi uppmanar alla våra hyresgäster att testa era brandvarnare och kontrollera att den fungerar.

Var tionde hem saknar en fungerande brandvarnare

I Sverige är den vanligaste brandorsakerna glömd spis och soteld i skorsten och det finns en stark koppling mellan brandens utveckling och förekomsten av brandvarnare. I år när energipriserna är extra höga är risken stor att fler väljer att elda i kaminen för att dra ner på elkonsumtionen – Brandskyddsföreningen uppmanar därför alla att se över sitt brandskydd hemma och kontrollera att brandvarnaren fungerar.

– För att förhindra att en brand uppstår är det viktigt att upptäcka den tidigt, och här är en fungerande brandvarnare till stor hjälp. Det är när du sover är du mest försvarslös mot rök och brand, det är därför bra att ha en brandvarnare i eller utanför sovrummet. Man kan se det som en bra och billig livförsäkring för de flesta, säger Björn Almberger, expert på brandlarm och brandvarnare på Brandskyddsföreningen.

– Vi testar tyvärr vår brandvarnare för sällan. Risken är att många känner en falsk trygghet och den dagen något allvarligt händer så visar det sig att man har glömt en så enkel sak som att byta batterier, tillägger Björn Almberger.

Detta är taget från Brandskyddföreningen.

Så testar du din brandvarnare

Testa brandvarnaren genom att trycka på testknappen, då kontrolleras hela brandvarnarens funktion, inte bara batteriet. Om brandvarnaren inte ger ifrån sig en signal när du trycker på testknappen kan batteriet vara slut. Hjälper inte batteribyte –behöver du en ny brandvarnare, det får du genom att göra en felanmälan på vår hemsida eller ringa till felanmälan på 0142-89 510.

När det är dags att byta batteri avger brandvarnaren en kort signal ungefär en gång per minut.
Ha gärna ett batteri i reserv hemma så att du kan byta direkt när det blir aktuellt.

På MSB:s hemsida kan du få en SMS-påminnelse om att testa din brandvarnare helt gratis.

https://www.msb.se/testabrandvarnare Länk till annan webbplats.

Flertips hittar du i länkarna:

https://www.brandskyddsforeningen.se/press/pressmeddelande/idag-ar-det-brandvarnardagen/ Länk till annan webbplats.
https://www.brandskyddsforeningen.se/webbshop/webbutbildningar/webbutbildning-brandsakerhet-i-hemmet Länk till annan webbplats.

Uppdaterad 2023-11-28 av Lotta Karlsson