Gå till innehåll

Berättelser från våra hyresgäster!

Vi fortsätter att fira vårat 75-års jubilieum

En fredagsförmiddag i mars bjöd vi in några damer som har bott hos oss en längre tid på tårta och lyssnade på deras berättelse om deras tid hos oss i Boxholmshus.

Bild på en dam med blommiga gardiner bakom

Ann-Marie Edvardsson har bott hos oss i hela 69 år!

Låt oss först höra vad Ann-Marie Edvardsson berättade!

Hon berättar att fyller 95 år i år och har bott hos oss i Boxholmshus i hela 69 år.

Hon flyttade hit tillsammans med sin man från en lägenhet som det var utedass och vedspis i.
Nu äntligen fick hon flytta in i en modern lägenhet med badrum och elektrisk spis som var nybyggt av Boxholms kommunala bostäder som senare ändrade namn till Boxholmshus.
En 2 rumslägenhet på Malexandervägen 16.
Konsumhuset kallades det huset och där hade man en liten butik som man fick komma och ansöka om lägenheter 1955.

Under 1963 började Bjursdalsvägen 7 att byggas och 1964 stod hyreshuset klart och Ann-Marie och hennes man och 3 barn flyttade in i en helt ny lägenhet med 3 rum och kök. Flickorna fick dela på ett rum och pojken fick ett eget och Ann-Marie och hennes man hade en bäddsoffa i vardagsrummet. I den lägenheten bor Ann-Marie än i dag kvar.

Hon berättar att de skulle även köpa en sig en bakring som hade blivit modernt då. Vilket var pakethållare till cykeln. Ett ord som vi inte använder oss så mycket av i dag.

Hon berättar även om att felanmälan gjordes direkt till vaktmästaren och en gång när hennes lampa var trasig i ugnen lyckades hon inte få bort den och ringer Boxholmshus vaktmästare som kom direkt. Tyvärr lyckades han inte få ut lampan heller och det slutade med att hon fick en helt ny ugn istället vilket hon blev glad för. En sådan händelse säger hon är lätt att komma ihåg.

Hon berättar även att en vaktmästare glömde att dra ut säkringen när han skulle göra något med elen och fick sig en riktigt stöt men det gick bra efter hon öppnat fönstret och bryggt han lite kaffe.

Hon trivs hos oss och tycker hon har fått god hjälp under alla år.

 


Bild på en dam med glasögon och svarttröja med vit krage

Ulla Rosell flyttade in i de nybbyggda husen på parkgatan.

Låt oss även höra vad Ulla Rosell har att berätta.

Vi pratade även med Ulla Rosell som är 88 år och bor idag på Söderleden 11.

Ulla bodde tillsammans med sina svärföräldrar från början på Malexandervägen innan de gifte sig och flyttade 1956 till det nybyggda Parkgatan. Vid in flytten var inte allt riktigt klart så för att ta sig in i lägenheterna fick de gå in på plankor. Efter parkgatan var det stor skog som idag är parkering och skola. Hyran när de flyttade in för deras 2 rums lägenhet var 145kr/månaden på sommaren och 165kr/månaden på vintern. Det var dyrare på vintern då det kostade mer att värma upp husen.

Det blev en höjning relativt fort då det var nyproduktion och hyran blev då 300kr/månad.

1959 flyttade Ulla tillbaka till Malexandervägen där hon blev med barn.

1971-72 flyttade Ulla och hennes familj till Älvkullevägen för att hennes man jobbade med att ha hand om räddningstjänstens bilar och då ville man att de skulle bo i samma hus. Ulla trivdes inte jättebra på Älvkullevägen och 1974 flyttade de till Dalgårdsgatan 2 A som hon bodde fram till 2018.
Hon trivdes jättebra där och när hon började jobba 1975 på Boxholmshus hon hade även ett förråd till att förvara sina städartiklar. Hon sydde egna trasor till sitt arbete för att få det lite blankare på sopluckorna.

2018 flyttade hon till Söderleden 11 där hon bor idag och den lägenheten stod hon i kö i hela 20 år för att få och tillslut blev det hennes tur att bli vid lägenheten och där trivs hon också jättebra.

1975 fick även Ulla en anställning på Boxholmshus som städerska. Totalt var det 24 stycken städerskor anställda. De hade små områden som de städade och Ulla hade hand om trapphusen och där ingick inte källaren och hade inte många timmar per dag. När Lennart Hultgren blev VD för Boxholmshus 1979 sa han upp alla städerskor och alla fick ansöka på nytt. Tjänsterna blev då ändrade och de fick ett större område att ha hand om. Det blev uppdelat på två områden. 4 stycken städerskor skulle anställas istället för 24 stycken på 5, 12 min per dag istället. I källarna tömde de ut sågspån på golvet för att städa det ordentligt och för att inget damm skulle flyga.

I trapphusen låg det tjocka gummimattor som de fick lyfta bort en del av dem för att kunna sopa bort gruset som kom och de var så tunga. När de sedan fick nya mattor så underlättade arbetet jättemycket och de kunde de lätt lyfta ut dem och städa under.

Ulla hade lyckan att få en av de fyra tjänsterna och fick området Berget där hon skulle städa 26 ingångar med trappor och alla källare och alla fönster i uppgångarna och i källaren. Det fanns då inga städvagnar utan de fick bära med sig sina städredskap. Hon började klockan 5 på morgonen och fick inte ta några raster utan jobbade hela tiden. Om hon ville ta rast så fick hon jobba över. Det fanns inga städrum där de kunde ta vattnet utan de fick hämta antingen i soprummen eller i barnvagnrummen.

 


Kort på en städerska med blå kostym

Här är Ulla när hon städade Trappor på Boxholmshus i sina blå arbetskläder.

 


Bild på en dam med glasögon och svarttröja med en färgglad sjal

Svea Fredriksson fick plantera sin egna blommor

Låt oss även höra vad Svea Fredriksson har att berätta.

Svea Fredriksson flyttade till oss 1976 till en 4-rumslägenhet på Bjursdalsvägen 9 tillsammans med sin man och sina barn. Efter 4-5 år så flyttade de till en trerumslägenhet på Dalgårdsgatan. När hon bodde på Dalgårdsgatan fick hon plantera sin egna blommor och ta hand om dem vilket hon tyckte var roligt. 2014 flyttade till en tvårumslägenhet på Söderleden som hon även bor i dag.

Hon började även hon att städa på Boxholmshus och till sin hjälp tog hon med sina söner. På den tiden så tog de ner en slang i källaren och skurade hela källargången. I hennes tjänst ingick även trappstäd och även lägenhetsstäd. Hennes man var vaktmästare och senare fick även hennes två söner anställning på Boxholmshus som vaktmästare.

När Ulla blev sjukskriven fick Svea även ta allt som Ulla städade på Dalgårdsgatan.

Bild på en dam i röd tröja och glasögon
Bild på en dam med glasögon och blå tröja

Systrarna Inger och Inga-lill Andersson fick flytta från huset som revs 2010

Låt oss även höra vad systranra Andersson har att berätta.

De kommer från Broby som är i närheten av Sommen och har jobbat inom päls branschen. De berättar att när Inger började jobba där 1949 hade hon en lön på en krona/timme men veckan därefter fick hon löneökning till 2kr/timme. De fick en 4 rums lägenhet i nuvarande svalan som vaktmästarna hade haft så den gjordes om till systrarna så de kunde bo där. Huset svalan skulle senare göras om till seniorboende och systrarna fick då flytta till en 4 rumslägenhet på Bjursdalsvägen 11.

2010 hade Boxholmshus många tomma lägenheter och det beslutades då för att ett hyreshus skulle rivas. Vilket blev Bjursdalsvägen 11 som Inger och Inga-lill bodde i. De fick då åter igen flytta och de funderade på var de skulle flytta och hittade då en lägenhet på Bjursdalsvägen 9 som de i dag bor kvar i. Systrarna är nöjda med sitt boende och tycker det är bra på Boxholmhus.

 


Fin tid tillsammans med mycket minnen och skratt

Alla berättar att de haft en mycket rolig tid under åren tillsammans med eftermiddagsträffar där de bland annat har haft antikrundor som de drack kaffe efteråt och även att de var ute på promenader tillsammans med väntjänsten och också fika efteråt.

Detta i hyresgästernas lokala fritidsråds lokal som även finns kvar i dag och som det anordnas mycket roligt som de gör tillsammans.

Vi tackar alla för vi fick komma och träffa er och att ni vill dela era historer med oss!

Har du också bott länge hos oss och gärna vill dela med dig till oss alla? Hör gärna av er till oss på 0142-89566

 


Bild på ett fikabord med 5 damer

Uppdaterad av Lotta Karlsson 2024-04-08